Faderskap.



Något jag och P disskuterat en hel del och som vi båda anser är något en mycket förlegat är lagen faderskap och hur den procedur det innebär när ett faderskap fastställs idag. Lagen om faderskap stifftades 1917, dags för förändring? Vi anser båda att det är kränkade att P som pappa, först får laglig rätt till sitt barn och juridiskt anses bli pappa, först efter att han - efter barnets födelse - skrivit under papper där han erkänner faderskapet. Det som gör det hela värre, är att saken hade varit helt annorlunda om vi varit gifta. Då antas det helt plötsligt att han är far till vårt barn och plötsligt behövs inget dokument där han erkännner faderskapet! Inte nog med att jag som mamma måste skriva under att han är pappan, det behövs vittnen hos fadeskpashandläggaren. FÖRLEGAT var ordet. Varför kan inte faderskapet fastställas vid första besöket hos barnmorskan? Det är en alldelses för omodern syn på föräldrarskap som fortfarande tyvärr ligger och skräpar, där ett barn först och främst är mammans, och enbart pappans om han kan styrka faderskapet genom en underskrift på ett dokument. Så kanske samhället såg ut för snart 100 år sedan men saker och ting har, tack och lov förändrats. Förälraskap är något som delas mellan två personer, där båda är till lika delar barnets föräldrar, och lika viktiga. Jag har seriöst funderat på om vi ska gifta oss borgligt inför barnets ankomst, enbart för att slippa den urfåniga processen...


Kommentarer
Postat av: Joss

Ja och Fredrik var ju tvugna att skriva på den där skiten, kände mig asdum! Kändes som att tre personer skulle granska en från topp till tå medan man skrev på ett papper "ja vi har haft sex och här är resultatet". Väldigt obekväm situation.

Kan dock meddela att det inte alls måste vara efter barnets födelse. Om ni inte gör nånting innan dess så kommer socialtjänsten kontakta er angående det, men ni kan också välja att själva kontakta sociltjänsten redan nu och bestämma ett möte och få det ordnat innan barnet föds. Rekomenderar att ni gör det, säg att ni inte gjort det och det händer dig nånting så att du dör tex, då måste din pojkvän söka vårdnaden för barnet och gå via tingsrätten först innan han har laglig rätt till barnet. Skitpuckat!

2011-04-10 @ 20:21:48
Postat av: Jennie

Visst är det galet! Jag fick veta att man var tvungen att ha barnets person nummer, att man om man gjorde det innan barnet föddes så var man ändå tvungen att ordna med papperna ändå efteråt att barnet är fött! Tack för upplysningen:)

2011-04-10 @ 21:03:58
URL: http://livetsombonusmamma.blogg.se/
Postat av: sandlådemamman

Vi gifte oss borgeligt ca. 2 mån innan första dottern föddes, dels för att det kände som att om vi ändå har barn tillsammans så kan vi lika gärna vara gifta och för att slippa den där processen. Det är bara ett papper egentligen. Tar inte ens 5 minuter.

2011-04-11 @ 09:11:31
URL: http://sandlada.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0